Batterifakta och hjälp Support och information kring hörsel och hörbatterier

Rayovac batterifakta audionom

Misstänker du att din hörsel har försämrats?

Om hörseln avtar finns det några vanliga symptom att vara uppmärksam på:

  • Tycker du att ljud med högre frekvenser, till exempel barn- och kvinnoröster försvinner?
  • Har du svårt att höra konversationer i livliga miljöer?
  • Får du ofta be folk att upprepa vad de säger?
  • Skruvar du upp ljudet på TV:n fastän andra tycks höra bra?
Om du svarar ja på någon eller flera av frågorna här ovanför bör du förmodligen kontrollera hörseln. Vänd dig till en audionommottagning så får du professionell hjälp. En hörselundersökning är både enkel och smärtfri.

Har du funderingar kring hörsel eller frågor om hörselhjälpmedel?

Besök HÖRSELLINJEN från HRF (Hörselskadades riksförbund). Hörsellinjen ger dig snabbt och enkelt svar om hörselnedsättning, hörapparater, tinnitus, hjälpmedel, ljudmiljö och mycket annat. www.horsellinjen.se eller ring 0771–888 000.

Har du frågor om Rayovac-produkter som du köpt från någon av våra återförsäljare?

Vi levererar Rayovac's hörbatterier och hörselhjälpmedel till apotek, audionomer, landsting och fackhandlare (se återförsäljarlista). Har du frågor kring produkter som säljs på dessa försäljningsställen får du gärna kontakta oss på ILD.

Om Rayovac-distributören ILD International AB

Vi är miljöcertifierande genom EL-kretsen och betalar alla återvinningskostnader för hörapparatsbatterierna. Vårt producentansvar för förpackningar sköts i samarbete med FTI AB. Vi är anslutna och rapporterar årligen till Naturvårdsverkets batteriregister. Vi värnar om miljön och gör vårt yttersta för att minimera vår påverkan på natur och människor.

Så här fungerar hörapparatbatterier:

Den vanligaste typen av hörbatterier på marknaden är zink-luftbatterier. Zinc-luftbatterier behöver syre från luften för att aktiveras och starta upp. När skyddstapen tas bort kan man se små hål på ovansidan av batteriet; det är här som luften släpps in i batteriet och aktiverar det.

Man kan inte sätta tillbaka skyddstapen för att spara på batteriet - så fort den tas bort börjar batteriet att sakta urladdas. Vänta därför med att ta bort skyddstapen tills hörbatteriet ska användas.

Gör så här för att aktivera batteriet:

Ta loss skyddstapen och vänta sedan minst en minut innan du sätter in batteriet i hörapparaten. Batteriet aktiveras nu av syret i den omgivande luften. Om du tar loss tapen och sedan sätter in batteriet i hörapparaten direkt kan detta medföra att batteriet verkar vara dött eftersom det ännu inte fått tillräckligt med kraft ännu att starta upp hörapparaten.

Prova då att ta ur batteriet, vänta en minut och sätt in det igen.

Kvicksilverfria hörapparatsbatterier är bättre för miljön

Kvicksilver har traditionellt använts i hörbatterier för att göra batterierna mer stabila. Kvicksilver är ett av våra värsta miljögifter, och Rayovac tog bort kvicksilvret från sina hörapparatsbatterier redan 2010. Tack vare intensiv forskning och utveckling är batterierna nu lika bra eller bättre än kvicksilverbatterierna. Från oktober 2015 får man enligt EU-direktiv inte längre ta in hörapparatsbatterier med kvicksilver.

Glöm inte att återvinna dina förbrukade batterier - lämna dem till närmsta batteriholk! Även rayovacs förpackningar är miljövänligt framställda och kan återvinnas till 100%. Mer om batteriåtervinning finns här

Batterilivslängd

Hur länge ska hörapparatbatteriet räcka? Det enda säkra svaret är att det varierar stort från person till person. Det finns ett flertal faktorer som påverkar livslängden på batteriet, och varje individ har en unik kombination av dessa faktorer.

Är din hörselnedsättning stor är batteriförbrukningen också större eftersom audionomen måste öka förstärkningen. Är du mycket ute bland folk eller i livliga miljöer ökar strömförbrukningen också när brusreduceringen arbetar hårdare. Kopplar du hörapparaten till mobiltelefonen eller TV'n drar den trådlösa sändaren mer ström. Strömförbrukningen i hörapparaten beror alltså mycket på hur den används, och detta kan också variera stort från dag till dag.

Förvara hörbatterierna rätt, så varar de längre

Batterier ska förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåpet och inte i en fuktig miljö som badrumsskåpet. Batterier ska inte heller förvaras lösa i väskan eller fickan, eftersom de då kan komma i kontakt med andra metallobjekt vilket kan leda till kortslutning och läckage. Ta inte bort skyddstejpen förrän batteriet ska användas. Så fort tejpen tas bort börjar batteriet förbrukas. Man kan inte sätta tillbaka tejpen för att spara batteri. Detta beror på att hörapparatsbatterier är konstruerade att reagera med syret i luften.

Stäng av hörapparaten eller ta ut batteriet och lämna batteriluckan öppen då du inte använder den.

Rayovac extra är WIFI-approved

Alla storlekar av Rayovac EXTRA är från 2015 godkända för hörapparater som kopplas till mobiltelefonen, streamern eller TV'n med trådlös teknik. WIFI-testerna utförs enligt standardinstituten ANSI och IEC's riktlinjer.

För att en trådlös hörapparat ska fungera bra bör batterierna ha en speciell karaktär när de urladdas. Rayovac EXTRA fungerar givetvis lika bra i enklare hörapparater utan trådlösa funktioner.

Faktorer som påverkar livslängden på hörapparatbatterier

Om hörselnedsättningen är stor eller ökar med åren måste hörapparatens förstärkning också ökas. Ökad förstärkning gör att mer ström förbrukas vilket leder till kortare batterilivslängd. Ju mer nedsatt hörsel en person har, desto kortare batterilivslängd blir det.

Även omgivningen påverkar hörapparaten - sitter du hemma i en tyst miljö arbetar hörapparaten inte alls lika hårt som när du till exempel är ute på stan. I en livlig miljö måste hörapparaten ta bort oönskade bakgrundsljud och förstäka tal. Hörapparaten drar då mer ström ur batteriet.

Andra faktorer som påverkar batterikapaciteten

När det är kallt ute kan hörbatteriets spänning sjunka så att hörapparaten indikerar lågt batteri. Prova om batteriet hämtar sig igen då du kommer in i värmen. Hög eller låg luftfuktighet, kyla, värme och höjd över havet påverkar också batterilivslängden - något man kan märka av bland annat på utlandsresan.

Vilken kapacitet har Rayovac EXTRA?

Rayovac EXTRA utvecklas kontinuerligt i samarbete med ledande hörapparatstillverkare. Rayovac jämför regelbundet sina hörapparatsbatterier med andra tillverkare. Med över 100 år av forskning och utveckling inom hörbatterier ligger Rayovac ständigt i framkant när det gäller kapacitet, drifttider och lagringstid på batterierna.

Rayovac har valt att inte redovisa batterikapacitet i mAh som en del tillverkare gör. Detta passade för för gamla tiders hörapparater där strömförbrukningen var jämn hela tiden. En modern hörapparat har stora variationer i hur mycket ström som går åt, och en jämförelse i mAh kan bli direkt missvisande och felaktig. Rayovac redovisar kapaciteten med hjälp av testtandarder som är utvecklade av ANSI och IEC, oberoende testinstitut. Databladen kan hämtas här:

rayovac batterifakta pdf för nedladdning

Ladda ned vår folder med fakta om hörapparatsbatterier

Fakta, information, tips på hur man förvarar battererierna och lite om hur man får batterierna att räcka längre. Ladda ned som PDF-fil.


Rayovac hörapparatsbatterier köper du hos våra återförsäljare. Batterierna finns bland annat hos de flesta apotek.